fbpx

Column Charlotte Beumer - oktober 2020

TCH Big sweep, big deal

‘Mag ik misschien eerst? Ik vind dit namelijk heel eng’, hoor ik mezelf zeggen.

Een uur daarvoor ging het bijna mis. Dat kwam doordat ik, al tijdens het begin van de Fightclub-training, op het grote wat-staat-er-voor-deze-week-op-de-planning-bord had gekeken. En daar ‘take-downs’ had zien staan.

(Even voor de duidelijkheid: een take-down is een techniek waarbij je de ander op kordate wijze naar de grond begeleidt. Je hebt er verschillende varianten van. Ze zijn geen van alle prettig. Vooral niet voor de ander).

Dammen

In een rap tempo dienden de volgende, zeer ondermijnende, gedachten zich aan:
• Oh mijn god we gaan take-downs doen
• Zou het opvallen als ik nu de zaal zou verlaten en naar huis zou gaan
• Mijn buik doet pijn
• Straks val ik
• Ja, ik ga vallen
• En als ik val, dan ga ik stuk
• En ik moet met iemand anders gooien
• En stel dat ik dat doe, dan maak ik, lomp als ik ben, vast die ander stuk
• Of; nóg erger, straks krijgt iemand me niet naar de grond want
• Ik ben drie meter lang en weeg een miljoen kilo
• Ik ga dat G1 examen nooit halen
• Ik stop ermee
• Ik ga wel op dammen

Focus weg

Ondertussen incasseer ik klap na klap, want we zijn met Fightclub bezig maar ik ben overal, behalve in het Nu. Mijn focus is weg. Of liever: mijn focus ligt op straks en wat er straks allemaal mis kan gaan. Ik ben dus keihard de verkeerde kant op aan het fantaseren.
Pas als ik een harde tik vól op mijn neus krijg en mijn traanbuizen opengaan en niet meer dicht, kom ik weer een beetje bij mijn positieven. Stop hiermee, nu.

Gouden ster

De rest van de training verloopt matig, vind ik zelf, al heb ik mezelf aangeleerd om me bij voorbaat al trots te voelen op mijn prestaties. Ik had immers ook thuis op de bank kunnen zitten met Netflix en een zak chocolade-pepernoten.
Dus: een gouden ster ‘for showing up’.
Zelfliefde, ik word er nog eens goed in.
Het gaat wat beter, ik incasseer alweer minder, maar er blijft iets knagen.

Helder

Dan: Krav-training. Stephan is in een goede bui, dus mogen we twee extra matten neerleggen. We gaan van start met de ‘big sweep’.

Kijk, soms zijn dingen gewoon lekker overzichtelijk. Zo bestaat er in Australië een hagedis met een blauwe tong die men ooit ‘blue tongue lizard’ heeft gedoopt, en zo bestaat er bij krav maga een techniek die ‘big sweep’ heet waarbij je je tegenstander vloert met een grote veegbeweging van je been.
Helder.
Duidelijk.
Kind kan de was doen.

Big sweep, big deal

Dat vegen met je maatje is één ding, maar ja, datzelfde maatje wil die techniek natuurlijk óók graag onder de knie krijgen. Gooien en gegooid worden, daar komt het dus eigenlijk op neer.
Balans moet er zijn. Behalve bij de ‘big sweep’ dus.
Ik slik. Mijn buik trekt samen. Ah nee hè, straks moet ik nog huilen.
Big sweep, big deal.

Choken zonder handen

‘Mag ik misschien eerst? Ik vind dit namelijk heel eng.’
Wat klink ik pieperig. Alsof iemand me staat te choken zonder handen. En feitelijk gebeurt dat ook. Alleen is het niet ‘iemand’, maar mijn eigen angst die op mijn keel slaat.
Mijn medisch verleden speelt op. Mijn Vroeger. Stel dat ik val en verkeerd terecht kom. Stel dat ik val en daarna nooit meer kan lopen. Stel dat ik… stel dat… stel…
Maar Vroeger bestaat niet meer. Vroeger is voorbij. En mijn lijf is allang niet meer kwetsbaar zoals toen.

Toe maar, doe maar

Ik mag eerst.
Hij Die Mij Gaat Gooien pakt mijn pols vast. Ik adem diep in.
Hij Die Mij Gaat Gooien zet zijn andere hand op mijn gezicht. Ik adem diep in.
Hij Die Mij Gaat Gooien kijkt me aan. Ik adem diep in.
Hij Die Mij Gaat Gooien geeft me een klein knikje. Ik adem diep in.
Ik geef een knikje terug, want ik loop inmiddels bijna blauw aan van al dat diep inademen.
Toe maar, doe maar, let’s get it over with.

Was dat het?

Hij Die Mij Gaat Gooien zet zijn been achter dat van mij, maakt een explosieve veegbeweging en duwt simultaan mijn gezicht naar de grond.
Daar ga ik Oh mijn god oh mijn god oh mijn god en
BAM
Ik doe een breakfall.
En adem eindelijk uit.
Ik knipper verwoed met mijn ogen.
Was dat het?
Dat was het.
Ik sta op van de mat. Dat viel eigenlijk best mee.

Dartelen

Sterker nog: mijn samengetrokken buik ontspant, opluchting stroomt als een waterval door me heen, de zon breekt door, eenhoorns dartelen, vlindertjes stoeien, ik voel hoe ik in een luidkeels zingen uit wil bar-
Ik ben.

Mijn beurt

Ik weet wat me te doen staat. Ik hoef het alleen maar te doen. Pols pakken. Stap ernaast. Hand op zijn gezicht. Mijn kuit tegen die van hem. Vegen. Duwen.
Het gaat wat halfbakken, een tikje onbeholpen, maar hey, mijn honderdste big sweep zal er ongetwijfeld beter uitzien dan mijn eerste.
Hij ligt. Hij lacht. Hij heeft geen dwarslaesie en is niet stuk.
Ik haal opgelucht adem.

Gijzeling

Ik schreef al vaker over hoe je hoofd je parten kan spelen. Je kan belemmeren, je ongestraft en ongeremd ondermijnende gedachten kan presenteren, aan één stuk door onwaarheden op je af kan vuren.
Hoe je hoofd je kan gijzelen, je gevangen kan houden in zo’n voortdurende achtbaan van dingen die niet waar zijn. En als je daar eenmaal in zit, is het verdomd lastig om er weer uit te stappen. Maar ook dat is een kwestie van trainen.

Ander abonnement

Mijn ontwikkelingen op de mat maken meteen mijn ontwikkelingen in het dagelijks leven zichtbaar.
Na mijn jarenlange abonnement op gedachten in de categorie ‘ik ben niet goed genoeg’, of ‘wie zit er nou op mij/wat ik doe te wachten’ en ‘ik kan er ook niks van’ vond ik het hoog tijd worden voor een ander abonnement.
Vroeger is weg. En niet meer relevant.
Nu is wat er is. Dus als ik nu, op dit moment, kan kiezen hoe ik mezelf zie, waarom zou ik dan niet kiezen voor blije gedachten die lekker voelen?

Dus, hoi,

Ik ben Charlotte. Ik doe toffe dingen, zoals coachen en boeken schrijven. Dat vind ik leuk, en ik ben er goed in. Ik beoefen Krav mMga, want dat staat in mijn top 3 van Fijnste Activiteiten Die Er Zijn.
Ik deed onlangs voor het eerst de Big Sweep en dat ging supergoed.
En wie ben jij?

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons