fbpx

Terugblikken en vooruit kijken, zonder het moment te verliezen

Januari van dit jaar kreeg ik het bericht dat ik mee mocht doen met het Expert 4 examen van de IKMF. Wat een uitdaging! Ik zou de eerste Nederlander worden die met dit examen mee mocht doen.

Alle ogen gericht op mij

Op zich al een hele eer. Maar voor mij was dat niet genoeg. Ik wilde er een bijzonder moment van maken, waar ik heel veel van kon leren. Ik wilde van de gelegenheid gebruik maken om de druk op mijzelf zo op te voeren dat ik er met half werk niet mee weg zou komen. Dat alle ogen op mij gericht zouden zijn en ik anderen kon inspireren, ook zo te werken. Niet dat dit een examen is waar je met half werk mee wegkomt, maar ook in de weg ernaar toe wilde ik er alles uit halen. In best extreme situaties.

FemmePower

In de afgelopen jaren heb ik heel veel met professionals (voornamelijk maar niet uitsluitend vrouwen) gewerkt die succesvol waren maar energie en focus misten om écht verder te komen. Doordat ze in hun werkveld of in relaties de verkeerde acties namen, hadden ze de neiging om zichzelf aan te passen en zelfs te (laten) onderdrukken. Door ze te trainen in hun FEMMEpower, leerden ze wat het effect is van focus om steeds te blijven groeien, hun eigen grenzen te bewaken, zowel naar zichzelf als naar anderen en bereikten ze hun doelen steeds opnieuw.

Maar ik wilde ook een goed voorbeeld geven.

Mijn manier van werken heeft mij gebracht waar ik vandaag ben en zal me brengen naar waar ik naartoe wil. Dit vertrouwen heb ik en ik werk er hard voor. Ik vraag veel van mijzelf maar omdat ik geloof in een mindset die groei bewerkstelligt, kan ik dat blijven doen en genieten van mijn weg. Dat betekent niet dat alles soepel is verlopen.

Verhoogde spanningen

Een dag voor mijn examen had ik zelf last van verhoogde spanningen. Ik voelde de betrokkenheid van mijn volgers maar ook de prestatiedruk en dat ik mogelijk kon falen. Ik kreeg de avond voor mijn examen nog even het bericht dat ik eerst mijn volledige Expert 3 examen opnieuw moest doen. Op zich al een pittig examen maar met het grote verschil dat dit examen veel VIP security/ Bodyguard technieken bevat. En daarvan is de afhandeling essentieel anders. Andere geweldsmiddelen, andere tactieken en uiteindelijk ook een andere invulling van de bestaande technieken. Zo heb je vaak bij VIP beveiliging geen body defense; dat betekent dat je jezelf uit de lijn van de aanval beweegt. Als je dat als bodyguard doet, wordt de persoon die je moet beschermen juist geraakt. De richting en hoek waar vandaan een aanval komt is natuurlijk ook anders. Niet jijzelf maar jouw VIP is het mikpunt van de aanvallen.

Echt pistool

Op de bewuste ochtend van mijn examen kreeg ik in plaats van een oefenwapen een echt pistool in mijn handen gedrukt. “Laat maar zien dat je ermee overweg kunt”, was de boodschap. Vuurwapens zijn door mijn Krav Maga trainingen en mijn defensie- en politieachtergrond niet vreemd en het eerste wat ik deed was controleren of het wapen niet geladen was. Vervolgens kreeg ik te horen dat ik níet eerst mijn E3 moest doen. Dus ik moest a la de minute weer omschakelen. Een switch in focus dus. Een van de vele die ik in mijn examen moest maken, want in het examen kwamen de Bodyguard technieken regelmatig terug. Net als technieken voor militairen, burgers, uitsmijters, agenten en profilers. En ook al wist ik zeker dat het wapen (wat dus geen oefenwapen was maar een Glock 9mm), dat ik in sommige scenario’s moest gebruiken, niet geladen was, het bewust en gericht overhalen van de trekker, gericht op de aanvallers tijdens mijn examen, voelde wat ongemakkelijk.

Sneltreinvaart

Het examen ging in een sneltreinvaart, zo snel. Omdat ik als enige voor dit level getest werd, moest ik non-stop technieken laten zien, onder het kritische oog van Avi Moyal (Master en Chairman IKMF) en Israel Tamir (hoofd Security en Law Enforcement divisie). Twee herhalingen laten zien en hup door naar de volgende techniek! Ik kreeg iets meer drinkpauzes dan bij een van mijn eerdere examens maar dat maakte het niet makkelijker om geconcentreerd te blijven. 

Fysiek was dit niet mijn zwaarste examen. Mentaal wel! Na mijn examen voelden mijn hersenen als gefrituurd! Maar direct na mijn examen, nog voor de uitslag wist ik het al. Dit ging zo goed. Ik ben geslaagd!

Stellen van doelen

Het klinkt als een open deur maar het stellen van doelen heeft mij echt geholpen om verder te komen. If you dont know where you are going, any road will take you. Mijn doel was om fit en alert op het E4 examen te verschijnen. Of ik het ging halen wist ik niet. Daar had ik geen directe invloed op. Wel op de tijd ik er in stak en hoe ik mijn focus vasthield. Ik denk dat ik daar succesvol in ben geweest. Ik heb een vlijmscherpe focus laten zien. Los van mijn drukke leven heb ik mijn prioriteiten op orde gesteld en richting gegeven aan waar ik naar toe wilde; ruim 5 maanden lang!

Het goede voorbeeld

Omdat ik anderen hier mee help en op coach, vond ik het niet meer dan logisch dat ik zelf het goeie voorbeeld gaf. En ondanks dat het een hoop extra spanning met zich mee bracht ben ik heel blij dat ik het zo heb aangepakt. Allereerst omdat ik mede door mijn voorbereiding ben geslaagd. Zonder deze aanpak betwijfel ik dat. Daarnaast heb ik opnieuw ervaren waar anderen ook mee worstelen. Ik denk dat een hoop mensen worstelen met faalangst, onzekerheid, spanningen en gedachtes die je niet helpen. Op elk niveau! En dat is prima. Dat betekent namelijk dat je veel van jezelf eist. Dat betekent dat je groeit. Het optillen van zwaardere gewicht maakt je op termijn ook sterker dan lichte gewichten. Alleen voelt dat tijdens je training niet zo.

Resultaten waar je blij van wordt

Ik denk dat je dit wel herkent Dat als je ergens hard aan werkt, het soms niet goed voelt. Je hoort een stemmetje in je hoofd dat je saboteert en wil dat je rustiger aan doet. Ik bespreek dit regelmatig met ondernemers die ik coach. Ze zeggen dat het niet voelt alsof ze verder komen. Ik leg dan uit dat ze nu in de uitdaging zitten. En dat is nooit comfortabel. Maar als je de juiste technieken gebruikt, vasthoudt aan je gecreëerde focus, dan komen er resultaten waar je blij van wordt. Dat merk je achteraf pas!

Zwarte gat

Wat ik nu ga doen? Allereerst het bekende zwarte gat na een “overwinning” vermijden. Ik heb mijn focus weer op wat nieuws gericht. Mijn boek moet af en heel binnenkort lanceer ik mijn vernieuwde FEMMEpower jaar programma. Ik blijf natuurlijk gewoon Krav Maga lessen geven, met mijn Trainingscentrum Helena instructeurs trainen, technieken herhalen en fit blijven. Ik heb al een tijd het idee om een Turkish Get-up te kunnen met een van mijn instructeurs i.p.v. met een kettlebell. Al zal dat niet Ronald of Bart worden ;-)

Hier kun je nog een stukje terugzien wat ik bij Een Vandaag vertelde over wat het examen me heeft gebracht en hoe ik in het leven sta.

http://binnenland.eenvandaag.nl/de-optimist/74467/de_optimist_martijn_bos

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons