fbpx

Divisiehoofd Jeugd Krav Maga: Rogier Steenken stelt zich voor

Ik ben Rogier Steenken, een geboren en getogen Haarlemmer met een passie voor geschiedenis (afgestudeerd in archeologie), motorrijden, aquaria en natuurlijk Krav Maga. Een aantal jaar terug ben ik begonnen met trainen bij Trainingscentrum Helena, omdat ik me erg aangetrokken voelde tot de mentaliteit van Krav Maga: enkel fysiek worden wanneer er geen andere mogelijkheid is. In de tijd als student ben ik erg gecharmeerd geraakt door de effectiviteit die leidend is in de technieken die worden aangeleerd.

rogier steenkenToen ik in november 2017 net mijn P5 examen had afgerond, werd ik geheel tot mijn verbazing apart genomen door Martijn. Ik kreeg het aanbod om instructeur te worden bij Helena, waarbij ik geen moment heb getwijfeld. Een prachtige kans om nog meer kennis te vergaren en het later ook nog eens te mogen delen met anderen. De intensieve opleiding die hierop volgde startte in januari en eindigde in april van het afgelopen jaar. Vanaf dat moment ben ik gelijk gestart met volwassenen lesgeven op onze locatie in Alphen aan den Rijn. Recentelijk is hier ook Haarlem bij gekomen. Naast de lessen Krav Maga ben ik ook, na het behalen van mijn certificering voor kettlebellinstructeur, Trojan Workout gaan geven. Een prachtige aanvulling op Krav Maga. 

Ook de indrukwekkende Woman Instructor Course van de IKMF heb ik het afgelopen jaar gevolgd, om daarmee een beter beeld te krijgen van de risico's waar een grote doelgroep van Krav Maga mee te maken krijgt. Maar de groep waar mijn passie voor lesgeven het meest wordt aangewakkerd zijn de kinderen. Van peuter tot puber, elke groep kent andere uitdagingen als het om persoonlijke veiligheid gaat. De hulp die je als instructeur daarbij kan bieden geeft enorm veel voldoening. Naast de fysieke elementen in de trainingen vind ik het ook erg belangrijk om me te richten op de ontwikkeling van het morele kompas van een kind, om te voorkomen dat de aangeleerde technieken met een verkeerde reden worden gebruikt.

Toen Martijn mij begin deze winter vroeg om hoofd van de kinderdivisie te worden, ben ik serieus gaat nadenken over de te varen koers betreffende de lessen van de jeugd. Ik heb gemerkt dat de IKMF als bond veel aandacht besteedt aan fysieke oplossingen (technieken) voor conflicten, maar vrij weinig aan de verbale mogelijkheden. Aangezien we bij Trainingscentrum Helena van mening zijn dat mentale en verbale weerbaarheid minstens net zo belangrijk is als fysieke weerbaarheid, willen we hier extra aandacht aan besteden in de lessen. Onderwerpen als pesten en de daaraan gekoppelde oefeningen zullen veel vaker aan gaan bod komen. Verder zal er meer in scenario's worden getraind, waarbij onder andere de-escalerende vaardigheden worden aangeleerd. Hierbij achten wij het belangrijk om zo dicht mogelijk in de buurt te komen van de werkelijke leefwereld van het kind. Per leeftijdscategorie zullen de lessen om die reden verschillend worden opgebouwd. Dit alles doen wij om ervoor te zorgen dat elk kind zo sterk mogelijk in de schoenen komt te staan en daarmee een krachtige basis vormt voor de toekomst.

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons