fbpx

Lid van de maand: Jan-Willem

(Jan-Willem is tevens aspirant TCH Jeugd-instructeur)

Wat gaaf dat ik lid van de maand ben!

Ik ben Jan-Willem Janssen. Ik ben 45 jaar oud en woon in Amsterdam.

Ik werk als manager Bedrijfsvoering binnen een forensisch psychiatrisch ziekenhuis. Hiervoor ben ik lange tijd werkzaam geweest in het gevangeniswezen. Hier kwam ik erachter dat ik gedrag en psychiatrie heel erg boeiend vind.
Ik heb gewerkt in veel verschillende instellingen (TBS, verslavingszorg, jeugd TBS, jeugdgevangenis) en wat een mooie dingen heb ik daar mogen leren. Ook heb ik de kans gekregen om me verder te ontwikkelen. Zo ben ik opgeleid tot (en werkzaam geweest als) gijzelingsonderhandelaar en trainer agressie/weerbaarheid en heb ik mooie projecten kunnen opzetten om de veiligheid binnen een instelling te vergroten.

Qua sport is mijn interesse altijd uitgegaan naar vecht- en verdedigingssport. Zo beoefende ik ooit judo en jiu-jitsu. Tijdens mijn studie is het sporten echter even stil komen te liggen. Gelukkig werd het vuurtje weer aangestoken toen ik startte bij justitie en te maken kreeg met zelfverdediging, boksen en praktisch penitentiair optreden. Ik vond dit supertof en het heeft me tijdens mijn werk al vele malen geholpen.

Daarnaast stond ik braaf in de sportschool mijn gewichten te verplaatsen en deed mijn best om een halve marathon te gaan lopen, maar toch bleef ik zoekende. En opeens was daar krav maga! Een collega introduceerde me en vanaf dag 1 was ik verkocht.
Mijn ervaring is: agressie is vaak omkeerbaar. Weglopen van de situatie of de-escaleren kan ervoor zorgen dat agressie niet verder uit de hand loopt. En daar sluit krav maga naadloos op aan. 

Tot aan P2 trainde ik in Amsterdam. Vanaf P2 tot aan G2 trainde ik bij Helena, maar ook bij Rick Lablans in Nijkerk. Ook trainde ik nog een blauwe maandag bij KMG.
In de afgelopen jaren heb ik vreselijk veel geleerd. Niet alleen de technieken, maar ook wat Martijn vaak benoemt als ‘houdings-aspecten’; wat voel je, wat laat je zien, hoe benader je bepaalde situaties en natuurlijk: hoe kom ik zo snel en veilig mogelijk weg.
Echt: krav maga is geen sport, het is een manier van leven.
Inmiddels train ik alleen nog in Haarlem en binnenkort mag ik, onder supervisie van Rogier en Martijn, starten met het geven van kidstraining.

Het allerleukste om te trainen vind ik het verdedigen tegen wapens en natuurlijk de zombiegames en alle mogelijke manieren van stress-drills. Waarom? Omdat ik dat het allerlastigst vind. En omdat ik het zo boeiend vind om te zien wat je reactie is als je uitgeput bent of stress ervaart.

Mijn doel voor de training: sterker worden. Fysiek, maar ook mentaal. Ik dacht altijd dat ik motorisch was uitgedaagd en ik weet nog goed dat ik na mijn G1-examen dacht: dit was het, ik doe nooit meer examen! Maar inmiddels heb ik het vertrouwen in mijn lijf en het vertrouwen dat ik ook ooit die gele patch met rode streep echt een keer op mijn broek kan plakken.

In alle jaren dat ik train heb ik vele mooie en bijzondere krav-herinneringen opgedaan. Ik trainde in de sneeuw bij de opening van IKMF in Brussel, ik volgde duin-training van Cohen (mijn hemel, wat was dat zwaar!). Maar ik herinner me ook de mensen en hun verhalen die ik mocht horen tijdens alle trainingen.
En tenslotte natuurlijk mijn ‘gekke’ krav-familie. Dingen als ‘schop me nog eens wat harder’, die hoor je niet overal. Dat is voor mij het mooiste van krav maga.

Tijdens deze hele corona periode heb ik doorgewerkt, omdat ik operationeel leidinggevende ben en wij 24-uurs zorg aanbieden. Het was daarom ook vreemd om te merken: binnen de muren ging het leven door, maar buiten de muren was het land op slot.
Daar moest ik erg aan wennen. Gelukkig hebben we via Zoom door kunnen trainen, maar wat was het heerlijk om weer op die mat te kunnen staan en heel hard ‘KIDA!’ te roepen.

Nu we weer een stapje terug hebben moeten doen hebben we ook tijd om alle andere technieken, op afstand, te oefenen en te verdiepen. Gelukkig kan dat nog altijd doorgaan.
Ik denk positief en ga ervan uit dat 2021 het jaar gaat worden waarin we weer kunnen trainen. Ik wil heel graag mijn G3 halen en de CIC gaan doen.

Ik zou graag mijn zwarte (liefst filter)koffie willen drinken met verschillende mensen die ergens passie voor hebben. En dan luisteren naar hun ideeën en kijk op het leven.

Mijn motto is: ga voor de volle 100% voor je keuzes, en don’t give up!

Lid vd maand Jan Willem

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons