fbpx

Leveltesten

Ondanks dat Krav Maga een vorm van zelfverdediging is en geen vechtsport, kan je wel, net als bij een vechtsport, examens doen om naar het volgende niveau te gaan. Aan het deelnemen aan deze examens, ook wel leveltesten genoemd, zitten verschillende eisen verbonden. Nu is het niet altijd voor iedereen even duidelijk wat deze eisen zijn. Daarom leggen we het graag nog een keer uit.

Minimaal aantal trainingsuren, maximale kwaliteit

Conform de eisen van onze bond, de International Krav Maga Federation, staat er voor elk level een vaste, MINIMALE trainingsperiode, gebaseerd op minimaal 2 uur per week trainen. De trainingsperiode voor P1 is bijvoorbeeld 4 maanden en voor P2 10 maanden. Voor P3 en hoger is dit een jaar. Sommige studenten zullen er echter langer over doen. Dat het minimaal aantal uren is bereikt, betekent namelijk niet automatisch dat het noodzakelijke kwaliteitsniveau is behaald. De hoofdinstructeur van de trainingslocatie bepaalt uiteindelijk, na een pre leveltest, of iemand op mag voor een examen of niet. Hoe hoger het niveau, hoe meer technieken getest 

Hoe hoger het niveau, hoe meer technieken getest

Waarom de verschillen in trainingsuren? Dit heeft te maken met de technieken in het curriculum. Bij ieder level moet je de nieuwe level technieken correct laten zien, maar ook de oude. Hoe hoger je komt, hoe meer je moet laten zien dus. ALLE technieken uit ALLE voorgaande levels. Daarbij wordt de situatie waarin je de standaardtechnieken moet toepassen steeds uitdagender. Om de leveltest te halen, moet je een minimale score van 85% halen. Hoe hoger je gaat, hoe strikter de eisen ook worden. Fouten in oude technieken worden bijvoorbeeld (soms zelfs tot 3x) zwaarder gerekend dan fouten in de nieuwe technieken. Het is dus belangrijk dat je ook de oude technieken blijft trainen.

Denken vanuit principes

Tijdens de leveltest wordt de ‘clean’ techniek getest, maar ook hoe de techniek wordt uitgevoerd onder stress. Je mindset en fitheid worden dus ook steeds belangrijker. Tevens wordt er gekeken hoe goed jij de principes achter de technieken snapt. Dit wordt gedaan door bijvoorbeeld variaties van technieken te vragen die niet altijd in het curriculum staan of misschien niet eens logisch lijken. Dit is om te kijken of je ook in andere/nieuwe situaties dezelfde principes beheerst en kunt toepassen.

Het is geen wedstrijd

Uiteindelijk gaat het er om dat je je met de geleerde technieken kunt beschermen in real-life scenario’s en onder (hoge) stress. Dit is waar, level afhankelijk, naar gekeken wordt bij een pre-leveltest. Het is geen wedstrijd, maar “serious business”. En mogelijk zelfs van levensbelang.

Vergelijk jezelf niet met anderen, maar focus je op jouw eigen kunnen en wees daar ook realistisch in bij jezelf. Je training is bedoeld voor situaties waarin je ze dringend nodig hebt. En niet in de eerste plaats om een examen te halen. De leveltest is een bevestiging van jouw kunnen en daarnaast altijd een kans om te leren. En dat staat los van het eindresultaat van je test.

Mocht je vragen hebben over de Helena leveltesten, kan je ze uiteraard altijd aan iemand van ons team stellen.

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons