fbpx

Leerlingen KinderUniversiteit Haarlem leren zichzelf verdedigen met Krav Maga

De verdedigingsmethode Krav Maga wordt al een aantal jaren beoefend in Nederland. Sinds enkele jaren neemt de populariteit van de sport enorm toe. Ook onder kinderen. Bij Krav Maga draait het niet alleen om het versterken van je fysieke weerbaarheid, maar vooral ook je mentale kracht. Het zorgt ervoor dat je sterker in je schoenen staat. Dat is iets wat kinderen willen, de ouders ze graag willen meegeven en een doelstelling die KinderUniversiteit Haarlem hoog in het vaandel heeft staan. Voor een kennismaking met Krav Maga organiseerde KinderUniversiteit Haarlem daarom belangeloos een workshop samen met het lokale Trainingscentrum Helena.

KinderUniveriteit Haarlem is een weekendschool voor nieuwsgierige, leergierige kinderen van 10 tot 14 jaar die een steun in de rug kunnen gebruiken bij de ontwikkeling van hun talenten. Leerlingen maken twee jaar lang op zondagen kennis met kunst, cultuur, maatschappij en wetenschap. Ze duiken in werelden waarmee ze van huis uit waarschijnlijk niet zo gauw in aanraking komen. Een kijkje in de keuken van bijvoorbeeld een architect, een advocaat, een chirurg of bij de politie. Natasja Terheijden, projectleider KinderUniversiteit Haarlem: “Kinderuniversiteit Haarlem wil ieder kind in Haarlem een gelijke kans geven op een goede toekomst. Geselecteerde kinderen van Haarlemse basisscholen voor wie wij het verschil kunnen maken, krijgen een programma aangeboden voor talentontwikkeling. Hun persoonlijke ontwikkeling staat centraal. We laten zien wat er later voor hen mogelijk is en zorgen ervoor dat kinderen steviger in hun schoenen staan. De workshop Krav Maga bij Helena sluit hier prachtig op aan.”

Sterk in je schoenen

Krav Maga ontstond in de jaren ’40 in Israël. Daar diende het als fysieke training voor het Israëlische leger. Later werd het aangepast voor civiele doeleinde en nam de populariteit wereldwijd onder burgers toe. Het systeem is geschikt voor iedereen. Ongeacht gewicht, leeftijd, lengte of geslacht. Martijn Bos, eigenaar en trainer, Trainingscentrum Helena: “Bij Helena kijken we verder dan fysieke kracht. Wij leren mensen van alle leeftijden en achtergronden sterk in hun schoenen te staan. Middels de best geteste methodes en principes willen we de fysieke en mentale kracht van onze gemeenschap naar topniveau brengen. We willen de grenzen van Helena-leden verleggen en diens welzijn verrijken door gezonder te leven, beter te bewegen, het zelfvertrouwen en de persoonlijke kracht te verruimen en het gevoel van veiligheid te vergroten. En in Krav Maga komt dat allemaal samen.”

Jong geleerd is oud gedaan

De Krav Maga trainingen voor de jeugd staan in het teken van je weerbaar en vaardig opstellen in omgang met anderen. Het onderwerp pesten krijgt veel aandacht, maar ook assertiviteit en zelfredzaamheid. Weerbaarheid begint bij duidelijke grenzen aangeven, wat vaak gepaard gaat met het juiste stemgebruik. Terheijden: “Een van de boeiende opdrachten tijdens de workshop was: overtuig iemand die tegenover je staat met je stem dat hij of zij weg moet gaan. Pas als de persoon dat echt voelde, deed hij of zij een stap achteruit. De uitkomsten waren mooi om te zien. Het veranderde van  schreeuwen naar het gebruiken van een kalme en ferme toon en sprekende lichaamshouding. De effectiviteit van efficiënt stemgebruik en lichaamstaal werd daardoor duidelijk bij de kinderen. Met dit soort lessen kun je niet vroeg genoeg beginnen.”

Gezamenlijke steun in de rug voor Haarlemse kinderen

De leerlingen vonden de workshop niet alleen erg leerzaam, maar ook enorm leuk. Enkelen hebben aangegeven de reguliere lessen te willen volgen. Zowel KinderUniversiteit Haarlem als Trainingscentrum Helena zijn trots op de deelnemers van de workshop en zeer tevreden over de samenwerking. De instellingen zijn reeds in gesprek over een terugkerende partnerschap op de lange termijn.

Aanmelden nieuwsbrief


Onze locaties

Haarlem

Gonnetstraat 7
2011 KA Haarlem

Alphen aan den Rijn

Zwembad Aquarijn
Cantharel 10
2403 RA Alphen a/d Rijn

Officieel lid van:

Copyright © Trainingscentrum Helena
Volg ons